Bij het begeleiden van het aankopen van een huis gaan we als aankoopmakelaar een intensief en persoonlijk traject met je in. We doorlopen hier samen verschillende fases. Hieronder vind je een korte opsomming van wat er allemaal bij komt kijken.
I Oriëntatie & Selectie
Wij stellen samen jullie woonwens vast en maken deze scherp voor een doelgericht zoeken naar de ideale woning. Dagelijks ontvangen wij het woningaanbod en schakelen snel als er een nieuwe woning op de markt komt of als wij horen dat er iets op de markt gaat komen. We plannen alle bezichtigingen en gaan mee met een (tweede) bezichtiging bij de woning. Bij de bezichtigingen inspecteren wij de bouwkundige staat.
II Onderzoek
Door middel van een bezichtiging en een berekening en vergelijking geven we inzicht in de waarde van de woning. Wij controleren het perceel en de woning op eventuele erfdienstbaarheden e.d. Wij adviseren of een bouwkundige keuring noodzakelijk is.
III Onderhandelingen & komen tot een overeenkomst
Wij bepalen in overleg een strategie om de woning te kunnen kopen. Wij letten op de ontbindende voorwaarden, speciale clausules en boetebedingen. Elk voorstel wat wordt gedaan wordt met jullie besproken. Wij onderhandelen voor jullie en kunnen daarbij nooit een verkoper ook terzijde staan. Nadat een onderhandeling tot een succesvol einde is gebracht maken wij, of de verkopende makelaar de koopovereenkomst op. Na overeenstemming regelen we alle randzaken met de verkoper zoals taxatie, bouwkundige keuring en bijvoorbeeld een eventueel bezoek met een aannemer aan de woning.
IV Overdracht
De koper mag de notaris uitkiezen. Wij voorzien de notaris van alle informatie voor een succesvolle afwikkeling. Wij controleren de notariële akte van levering en de afrekening van de notaris. Voor de overdracht inspecteren wij de woning op een correcte oplevering en natuurlijk begeleiden we de overdracht bij de notaris. Ook na de overdracht staan we nog graag ter beschikking voor eventuele onverwachte situaties die nog aandacht verdienen.
Elke aankoopbegeleiding is weer anders, een persoonlijk en intensief traject. Wij begeleiden je van de oriënterende fase tot aan overdracht bij de notaris. Wil je meer weten wat we allemaal doen voor je als aankoopmakelaar? Kijk dan bij “wat doet een aankoopmakelaar?”. Wil je meer weten over onze tarieven, neem dan contact met ons op. Ook bij aankoop hanteren we graag een vast tarief en geen vergoeding in de vorm van een courtage, zo kom je nooit voor verrassingen te staan.
Elke verkoop van een huis is weer anders en daarmee maatwerk. Dat is wat elk huis verdient. Daarom zijn onze tarieven bij verkoop ook maatwerk. De diensten die bij de verkoop komen kijken maken we graag transparant. Daarbij zijn de tarieven gekoppeld aan wat we doen. Elke verkoop is weer anders en vraagt een andere inzet. We werken met een vast tarief en niet met een courtage van de verkoopprijs. Hierdoor is elke eventuele opbrengst bij verkoop voor 100% voor de verkoper. Onze diensten zijn een full service pakket, dat betekent dat we alles voor je uit handen nemen. Wil je meer weten over onze tarieven, neem dan contact met ons op.
Als je een koopovereenkomst tekent zal je ook de term waarborgsom en bankgarantie tegenkomen en hiervoor tekenen. Bij sluiten van de overeenkomst kom je overeen dat een waarborgsom ter hoogte van 10% van de koopsom vastlegt. Deze waarborgsom komt op een tussenrekening van de notaris en dient als garantstelling voor de verkoper als de koop niet doorgaat na het verlopen van de ontbindende voorwaarden die zijn overeengekomen. Het is dus een extra zekerheid voor de verkoper.
Je kan er voor kiezen om zelf deze waarborgsom te storten op de tussenrekening van de notaris. Heb je het geld niet beschikbaar of wil je het liever niet hiervoor aanwenden dan kan je er ook voor kiezen om een bankgarantie op te laten stellen. Met andere woorden; een andere partij stelt zich dan garant voor het bedrag. De bank waar je je hypotheek regelt kan dit voor je doen, wees je er van bewust dat de bank hier wel kosten voor in rekening brengt.
Om te weten waarom een koper een onderzoeksplicht heeft bij het kopen van een woning is het belangrijk om te weten hoe de koopovereenkomst is opgesteld. In de koopovereenkomst staat dat de woning de eigenschappen moet bezitten die een koper op grond van de overeenkomst mag verwachten. Voldoet dit niet aan de overeenkomst dan is er sprake van zogeheten non-conformiteit. Een koper kan echter geen beroep doen op non-conformiteit als hij niet aan zijn eigen onderzoeksplicht heeft voldaan. Met simpele woorden: je kunt als koper niet klagen over een verborgen gebrek als je dat gebrek door het uitvoeren van je onderzoeksplicht niet zelf had kunnen constateren.
Als koper van een woning heb je een onderzoeksplicht. Door het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring probeer je alle gebreken die op het eerste oog niet zichtbaar zijn, boven tafel te krijgen. Daarmee krijg je een zo duidelijk mogelijk beeld van de staat van de woning. Ook staat er in het rapport een raming van de kosten om eventuele gebreken te verhelpen.
Naast het feit dat de koper een onderzoeksplicht heeft, heeft de verkoper ook een informatie plicht; de plicht om bekende gebreken aan de woning te melden aan koper. Soms kiest een verkoper er ook voor om alvast voor verkoop de woning bouwtechnisch te laten keuren en dit rapport te delen met de koper.
Inzicht krijgen in de waarde van je huis kan nuttig zijn. Bijvoorbeeld als je van plan bent om te verhuizen en je een nieuwe woning wilt kopen. Als je een bepaald huis op het oog hebt is het interessant om te weten wat de waarde van je huidige huis is. We komen vrijblijvend bij je langs om een marktwaarde af te geven van je huis. Als deze waarde hoger blijkt de zijn dan je huidige hypotheek, kan je wellicht een duurder huis kopen met gelijke maandlasten. Met de marktwaarde en een gesprek met je hypotheek adviseur kan je scherp krijgen wat je mogelijkheden zijn en of het voor jou interessant kan zijn om inderdaad een volgende stap te maken. Maak snel een afspraak!
Als je je huis gaat verkopen is het, ook in deze verkopersmarkt, goed om te kijken hoe je de woning op zijn best kan presenteren. Of te wel, hoe maak je je huis verkoopklaar voor een optimaal resultaat? Om je huis te kunnen verkopen, begint het bij mensen te enthousiasmeren om bij je te komen kijken. MARELL makelaars doet er alles aan om je woning op zijn best te presenteren en het gevoel van een thuis over te brengen. Nieuwsgierig geworden wat we daarvoor allemaal doen? Bekijk het hier!
Wanneer heb je nu daadwerkelijk je huis gekocht? Sommige mensen denken dat als koper en verkoper het eens zijn over de prijs en over de voorwaarden, er ook daadwerkelijk een overeenstemming is bereikt waar een je een verkoper aan mag houden. Maar het bijzondere bij het kopen van een huis is dat een mondelinge koop niet bestaat. Je hebt het huis dus nog niet gekocht als bij akkoord van de verkoper op je bieding. De koop is pas echt juridisch gezien gesloten als jij de koopakte hebt getekend. Tot dat moment kan je verkoper niet houden aan de overeenstemming die jullie hebben bereikt. De verkoper zou de woning dan nog steeds kunnen verkopen aan een andere partij. Vooral in deze hectische en overspannen markt gebeurt het nog wel eens dat aspirant kopers die mis hebben gegrepen bij een inschrijving alsnog proberen tot overeenstemming te met de verkoper. Het is op zijn zachtst gezegd vervelend voor jou als koper maar degene die probeert in te breken mag dat doen. Het is altijd aan de verkoper hoe ze hierop reageren. Vaak zie je dan toch dat verkopers het vanuit ethisch oogpunt niet netjes vinden en blijven bij hun eerste overeenstemming. Ze hoeven dit echter niet te doen. Als ze het andere bod dermate interessanter vinden kunnen ze daar akkoord mee gaan. Wat er dan vaak gebeurt, gelukkig maar, is dat verkopend makelaar jou als eerste gegadigde in ieder geval de mogelijkheid geeft om je bod te spiegelen dan wel aan te passen.
De verkoper is bij een inschrijvingsprocedure niet verplicht om zijn/haar huis aan de hoogste bieder te verkopen. Dit betekent dat de verkoper het ‘recht van gunning’ heeft. De verkoper mag besluiten aan welke bieder te verkopen. Hij kan dus ook kiezen voor een lager bod met betere voorwaarden. Ook kan de verkoper besluiten om aan een particulier te verkopen en niet aan een investeerder, ondanks dat deze laatste het hoogste bod had. Een verkoper kan zelfs besluiten om alsnog helemaal niet te verkopen.
MARÈLL Makelaars
Arnhemseweg 2 – 107
3817 CH Amersfoort
033-3030754
thuis@marellmakelaars.nl
KvK75261901